Recept: Schattige Panda Sweet Rice Flour Dumpling Tang Yuan

In China wordt met Nieuwjaarsviering Tang Yuan (湯圓) gegeten, dit zijn zoete kleefrijstmeel balletjes met of zonder vulling. De ronde vorm symboliseert familie reünie, compleetheid en geluk. Dit jaar heb ik voor het eerst deze schattige panda sweet rice flour dumpling tang yuan (熊貓湯圓) gemaakt voor de oudejaarsavond. Hier volgt het recept ervan.

Ingrediënten:

Kleefrijstmeel balletjes (10 stuks):

 • 100 gram kleefrijstmeel (糯米粉 glutinous rice flour)
 • 75 gram warm water
 • 4 gram zwarte kleurstof poeder / cacao poeder

Sticky Rice Dumpling Kleefrijst Deeg Panda 6

Zwarte sesam vulling:

 • 40 gram zwarte sesam(poeder)
 • 30 gram suiker
 • 30 gram zachte boter

Sticky Rice Dumpling Kleefrijst Deeg Panda 5

Bereiding:

We gaan eerst de zwarte sesamvulling maken. Bij de Chinese Toko kun je de zwarte sesam halen. In Azië heb je het ook meestal te koop als poedervorm. Hier in Nederland moeten we het zelf met de blender tot poedervorm malen.

Zwarte sesamvulling

 1. Allereerst moet de sesam in een koekenpan, zonder olie!, lichtjes geroosterd worden totdat je de geur van sesam ruikt. Let op dat het niet verbrand.
 2. Maal het vervolgens fijn met een blender of keukenmachine, voeg daarna eerst de suiker en dan boter erbij.
 3. Maak er bolletjes van en zet het bedekt in de koelkast voor later gebruik.

Sticky Rice Dumpling Zwarte Sesamvulling 1.1

Sticky Rice Dumpling Kleefrijst Deeg Panda 4

Kleefrijstmeel deeg

Kleefrijstmeel 糯米粉 is van een rijstsoort gemaakt dat veel zetmeel bevat, waardoor het aan elkaar plakt na het koken.  Het is te koop bij de Chinese Toko’s, een pak van 400 gram kost ongeveer 1 euro.

 1. Maak een kuiltje in het kleefrijstmeel, en voeg het warme water toe. Gebruik een vork en maak draaiende bewegingen zodat het meel en water met elkaar mengt.
 2. Kneed daarna met je handpalmen tot een egaal mengsel dat niet meer aan je handen plakt. Als het te droog is, voeg je klein beetje water toe, vice versa bij te nat, voeg je beetje meel toe.
 3. Optioneel: pluk een stukje deeg van 40 gram en kook dit in water tot dat het naar boven drijft. Voeg dit stukje weer toe aan het originele deeg en kneed weer tot het een egaal geheel is. Volgens het Chinees recept zou dit leiden tot een meer chewy textuur.
 4. Verdeel het deeg in 140 en 35 gram.
 5. Het 35 gram deeg meng je met de zwarte kleurstof poeder. Dit worden de oogjes, oortjes en neus van de panda
 6. Per panda heb je dus 5 zwarte stukjes nodig: 2 voor de ogen, 2 voor de oren en 1 voor de neus
 7. Verdeel het 140 gram (witte) deeg in gewenste gelijk stukjes (van 14 gram) en maak er bolletjes van. Bedek met plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

Sticky Rice Dumpling Kleefrijst Deeg Panda 2.1

Panda kleefrijstmeel balletje maken

 1. Neem een wit deegballetje en druk dit plat, maak de buitenste rand wat dunner. Plaats een zwarte sesam balletje erop en vouw het dicht. Het zwarte sesamballetje kan beetje afgeven wanneer je het oppakt, veeg dus je vingers eerst schoon, voordat je het witte deegballetje dicht vouwt.
 2. Plak vervolgens de zwarte oogjes, oortjes en neusje van de panda op het witte deegballetje. Als het beetje is opgedroogd kan je met behulp van water een beetje bevochtigen.
 3. Gebruik je fantasie en maak verschillende gezichtsuitdrukkingen ^^
 4. Zet een pan water (met suiker) aan de kook en doe de panda kleefrijstmeel balletjes voorzichtig erin. Roer om de zo veel tijd om plakken aan de bodem te voorkomen. Wanneer de kleefrijst balletjes naar boven drijven zijn ze klaar voor consumptie!

Sticky Rice Dumpling Kleefrijst Deeg Panda 3.1

Sticky Rice Dumpling Kleefrijst Deeg Panda 4.1

Voor dit recept heb ik inspiraties opgedaan van een Chinees website en een YouTube video. Van de video zag ik later dat het misschien beter is geweest om een kuiltje te maken van het witte deegballetje en dan het zwarte sesamballetje erin te doen en dicht te vouwen. Volgende keer uitproberen!

Met een paar simpele ingrediënten tover je in een handomdraai deze leuke panda kleefrijstmeel balletjes voor je gezelschap tijdens oud&nieuw. Veel succes met het maken van deze super schattige panda kleefrijstmeel balletjes en een voorspoedig Nieuwjaar gewenst!

Ook interessant: Kookworkshop Panda Tang Yuan maken

Lisa

Views: [1108]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*