Kooktip: Koekjesdeeg eerst uitrollen en dan laten rusten in koelkast

Recept Red velvet dubbele hartvorm Valentijn koekjes

Maak je ook graag koekjes, maar is het uitrollen van het deeg moeizaam nadat je het hebt laten rusten in de koelkast? Een handige tip is om het koekjesdeeg eerst uit te rollen voordat je in de koelkast legt!

In veel koekjes recepten staat nadat je het deeg hebt gemaakt, dat je het tot een bal moet vormen en wikkelen in plastic folie om in de koelkast te laten rusten. Echter is het uitrollen van het deeg daarna wel wat moeizaam, omdat het redelijk hard is geworden. Als je het deeg hebt gemaakt, is het nog zacht en makkelijk uit te rollen.

Koekjesdeeg uitrollen

Zie ook: Red Velvet dubbele hartvorm Valentijn koekjes

Koekjesdeeg makkelijker uitrollen als het plakt

Heb je een koekjesdeeg dat heel plakkerig is, dan kun je je werkblad, roller en deeg eerst met beetje bloem bestuiven. Een andere mogelijkheid is om het deeg tussen 2 vellen bakpapier of plastic folie uit te rollen (Zie ook Handigebaktips.nl). Zelf leg ik vaak het deeg op een placemat en leg een stukje plastic folie er bovenop bij het uitrollen.

Nadat het deeg is uitgerold kun je in principe ook gelijk met uitstekers vormen eruit halen en op een bakplaat met bakpapier leggen. Bedekt het met bakpapier of plastic folie en laat het in de koelkast rusten. Na het rusten in de koelkast kun je het gelijk in een voorverwarmde oven bakken. Lekker simpel vind je niet?

Koekjesdeeg uitrollen

Is je koelkast niet groot genoeg?

Als je koelkast niet groot genoeg is om een bakplaat erin te bewaren, dan kun je het koekjesdeeg verdelen in kleinere porties en deze uitrollen in plastic folie tot de gewenste dikte die je nodig hebt voor je koekjes. Wanneer je het koekjesdeeg weer uit de koelkast haalt, hoef je alleen nog maar met uitstekers vormen eruit te halen. Vind je het deeg achteraf gezien alsnog iets te dik? Dan kun je het dunner uitrollen.

Koekjesdeeg Uitrollen In Plastic Folie Bewaren In Koelkast-Afb1

Verdeel het deeg in 4 delen en rol het uit in een rechthoek.

Koekjesdeeg Uitrollen In Plastic Folie Bewaren In Koelkast-Afb2

Het maakt niet uit als het niet gelijkmatig is uitgerold.

Koekjesdeeg Uitrollen In Plastic Folie Bewaren In Koelkast-Afb3

Vouw de plastic folie ruim om het deeg heen, zodat je ruimte over laat.

Koekjesdeeg Uitrollen In Plastic Folie Bewaren In Koelkast-Afb4

Rol het deeg vervolgens gelijkmatig over de hele vlakte.

Koekjesdeeg Uitrollen In Plastic Folie Bewaren In Koelkast-Afb5

Omdat het deeg als het ware ingesloten zit in de plastic folie, kun je makkelijk het deeg verdelen over de gehele oppervlakte. Hierdoor is het deeg (bijna) overal even dik.

Koekjesdeeg Uitrollen In Plastic Folie Bewaren In Koelkast-Afb6

Hier zie je een voorbeeld wanneer je de plastic folie strak om het deeg wikkelt en geen ruimte overlaat om uit te rollen.

 

Views: [1482]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*