Recept: Cronut van Croissantdeeg Valentijn Hartenvorm

recept cronut maken van croissantdeeg-afb23.1

Makkelijk zelf Cronut maken met croissantdeeg uit blik

Een Cronut is een combinatie van CROissant en doNUT, het is een hype afkomstig uit Amerika. In Nederland is de Cronut verkrijgbaar bij bepaalde bakkers. Albert Heijn heeft het in december 2013 ook in hun assortiment opgenomen. De versie van de Albert Heijn is echter niet echt mijn ding. Lees mijn ervaringen van toen op Dames.nl. Het kost 2 euro voor 2 stuks.

Met hetzelfde geld kun je met een blik croissantdeeg simpel en lekker verse Cronuts maken! Met een blik voor 6 croissants kun je ongeveer 6 Cronuts thuis maken. Het is afhankelijk van hoe groot je de Cronuts maakt. Ter gelegenheid van Valentijn heb ik Cronuts gemaakt in hartjes vorm!

Benodigdheden

Bereiding

  1. Rol het croissantdeeg voorzichtig uit. Knijp de gaten dicht van het deeg.
  2. Leg 2 lagen rechthoeken deeg op elkaar en vouw deze 2 keer dubbel. Zodat je min of meer een vierkant krijgt. Als je een hogere Cronut wilt, kun je meer lagen vouwen, maar dan moet je ook meer olie gebruiken bij het bakken.
  3. Steek met een grote ronde uitsteker een rondje uit het deeg en vervolgens een klein rondje in het midden van het deeg. Als je netals ik geen klein ronde uitsteker hebt, kun je ook een dop van een fles gebruiken.
  4. Herhaal dit proces met resterende deeg. Het deeg wat overblijft kun je opnieuw uitrollen en dubbelvouwen om vervolgens ronde vormen eruit te halen.
  5. Verwarm de olie in een pan tot ongeveer 110 graden. Laat de olie niet koken tot er rook komt. Dan is de olie veel te heet, en je Cronut gaat verbranden. In dit YouTube filmpje werd 350 graden Fahrenheit (ongeveer 170 graden Celsius) gesuggereerd, maar dat is blijkbaar veels te heet. Wat mij is overkomen de eerste keer dat ik Cronut probeerde te bakken…De olie hoeft in principe tot 2/3 van het deeg te komen, omdat je de Cronut moet omkeren tijdens het bakken.
  6. Bak elke kant van de Cronut ongeveer 2 minuten goudbruin en laat het afkoelen en uitlekken op een keukenpapier. Voor meer knapperig Cronut kun je iets langer doorbakken.
  7. In principe is de Cronut nu klaar. Je kunt het naar eigen wens decoreren met poedersuiker, glazuur, chocolade ganache, sprinkels etc.
  8. Ik heb 30 gram poedersuiker gemengd met 4 gram water en het gekleurd met rode kleurstof. Wanneer de glazuur te dun is, kun je beetje poedersuiker toevoegen om het dikker te maken.

Verras je Valentijn met deze heerlijke zelfgemaakte Cronuts!

Lisa Yeng

 

Views: [829]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*