Kookworkshop Snow Skin Mooncake 冰皮月餅 tutorial recept

Op zaterdag 12 september 2015 werd er weer kookworkshop georganiseerd op De Chinese Brug. Dit keer gingen we de snow skin mooncake 冰皮月餅 maken. Het is een super populair lekkernij in China bij het Chinees Maanfeest. De originele mooncake is een gebakken versie met lotuspasta vulling en gepekelde eigeel. De snow skin mooncake deeg is gemaakt van kleefrijstmeel en is dus vergelijkbaar met een Japanse mochi.

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb52

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb29 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb20 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb19

De groep bestond uit 9 dames en 1 heer! Iedereen was erg enthousiast en deed actief mee. Met als resultaat: prachtige creatieve kleurrijke mooncake creaties!

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb45
Duo en Trio kleuren combinaties

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb25 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb40

Hier volgt een globale recept

Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks

Deeg gedeelte

 • 120 gram kleefrijstmeel 糯米粉
 • 300 gram tarwe zetmeel 澄面粉
 • 600 ml kokosmelk 椰奶
 • 200 ml melk (kan vervangen worden door kokosmelk) 牛奶,可用椰奶代替
 • 215 gram witte suiker 白砂糖
 • Geringe hoeveelheid geroosterde kleefrijstmeel 熟糯米粉

Vulling gedeelte

 • 400 gram Groene of rode bonen zonder schil 綠/紅豆
 • Hoeveelheid water zodat de bonen in de pan bedekt is 水
 • 3 EL slaolie 菜油
 • 200 gram suiker 白砂糖

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb03

Bereiding

Een tip van de docent is dat je de vulling het beste een avond van te voren maakt, want het neemt veel tijd in beslag en het moet goed afkoelen. Een andere tip: om te voorkomen dat het deeg aan je handen vastplakt, gebruik je geroosterde kleefrijstmeel om je handen ermee te poederen. In een koekenpan (zonder olie of wat dan ook) de kleefrijstmeel roosteren totdat het beetje is verkleurd.

Vulling:

 1. Spoel de bonen even onder water
 2. Doe het in een pan met water en laat het koken
 3. Wanneer de bonen zacht geworden zijn, voeg je de suiker toe en laat het afkoelen. Af en toe roeren tijdens het koken.

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb07 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb08

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb10

Deeg:

 1. Doe alle ingrediënten in een kom en roer het egaal. Zeef het beslag een keer en stoom het in een ondiepe schaal voor ongeveer 30 minuten. Wanneer je een prikker erin prikt en er plakt geen deeg aan vast, dan is het deeg gaar. Tip: heb je geen stoompan? Dan kun je het deeg ook in de magnetron gaar maken, de buitenkant wordt wel eerder gaar (na ongeveer 3 minuten). Vanaf dan kan je telkens per minuut verder ‘opwarmen’ totdat het deeg in het midden ook gaar is geworden.
 2. Laat het deeg afkoelen
 3. Hierna kun je het deeg in verschillende kleuren kneden met kleurstof. Tip: Als je van plan bent om alleen 1 kleur te maken, kun je de kleurstof ook van te voren toevoegen, voordat het wordt gestoomd. Dit is makkelijker dan dat je achteraf het deeg nog moet kneden.
 4. Poeder je handen met de geroosterde kleefrijstmeel. Pak een stukje deeg en stop een eetlepel vulling erin. Vouw het dicht en vorm tot een bal. Stop het in de mooncake vormpje en druk het lichtjes plat.
 5. Bij officiële recepten wordt nauwkeurig gewerkt met aantal gram deeg en aantal gram vulling, 30 gram bijvoorbeeld. De mooncake vormpjes hebben namelijk een bepaalde inhoud 50 / 65 / 100 gram bijvoorbeeld. Als je te een grote deegbal met vulling hebt, dan spuit het aan de onderkant van het vormpje eruit.

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb01 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb05 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb09 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb12 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb13 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb14 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb33 Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb16

Waar kun je zo’n mooncake vormpje halen?

De mooncake vormpjes die waren gebruikt voor de workshop zijn gehaald uit China, daar heb je echt allerlei variaties. Heb je geen vakantieplannen naar China? Dan kun je het ook via AliExpress en eBay kopen. Een persoonlijk tip van mij is dat je ook leuke cupcake vormpjes of bakblik kunt gebruiken! Zo lang het genoeg diepte heeft, kun je eigenlijk willekeurig elk vormpje gebruiken.

Kookworkshop-Chinese-Snow-Skin-Mooncake-Afb02

Snow Skin Mooncake Different Forms 2

Interesse in kookworkshop deelnemen?

Heb je ook interesse om te leren koken, Chinese hapjes te maken of gewoon een gezellige middag door te brengen? Stichting De Chinese Brug organiseert om de twee maanden een kookworkshop. Voor meer informatie en data kun je de website www.chinesebrug.nl raadplegen of word lid van onze Facebook groep: Kookworkshop op De Chinese Brug. Ik kijk er naar uit om jullie te zien bij de volgende kookworkshop!

 

Views: [787]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*