Dim sum kookworkshop bij Het Zesde Geluk met JONC

Afgelopen zaterdag heb ik een hele leuke dim sum 點心 kookworkshop gevolgd bij Het Zesde Geluk in Rotterdam. Dit evenement was georganiseerd door organisatie JONC. Hieronder beschrijf ik kort wie en wat Het Zesde Geluk en JONC zijn.

Het Zesde Geluk

Het Zesde Geluk is een initiatief van twee leuke dames: Jinai Looi en Maria van der Spek. Aan de 1e Middelandstraat 52 (stukje verderop van China Town) bevindt zich een leuk knus winkeltje en kookstudio waar je kookworkshops kunt volgen! Zij hebben als doel verschillende internationale culturen met elkaar te laten kennismaken door middel van samen koken en samen eten. De dames van Het Zesde Geluk willen graag de geheime recepten van verschillende exotische en mediterraanse wereldkeukens met bezoekers delen.

JONC

JONC staat voor Jongeren Organisatie Nederlandse Chinezen. De vereniging bestaat sinds 1992 en is geheel onafhankelijk, non-profit en staat los van politieke of religieuze overtuigingen. De leden van JONC zijn Chinese jongeren van ongeveer 18 tot 35. Hoewel de doelgroep voornamelijk uit Chinese jongeren bestaat, zijn westerlingen of mensen van andere afkomst die geïnteresseerd zijn in de Chinese cultuur van harte welkom.

Dim sum kookworkshop

Het is de eerste keer dat ik met een evenement van JONC mee doe, omdat het om een kookworkshop ging en Chinees eten! Tijdens de workshop gingen we aan de slag om de volgende dim sums te maken:

  • Dumplings Jiao Zi 餃子
  • Bosui pannenkoek 蔥油餅
  • Siu mai 燒賣
  • Bonenvel rol 鮮竹卷
  • Yeung Tofu 釀豆腐
  • Dessert: Osmanthus pudding met gojibessen 桂花糕

We werden in 2 groepen verdeeld en gingen als eerst de dumplings, osmanthus pudding en bosui pannenkoek maken. Er werd uitgelegd welke ingrediënten gebruikt werden en wat de vouwtechniek van dumpling is. Mijn verwachting was dat wij het deeg voor dumpling ook zelf gingen maken, maar er werd een kant en klare deeg van de toko gebruikt. Aan de ene kant snap ik wel dat we beperkt tijd hadden en we moesten nog 3 andere dim sums gaan maken.

De dumplings werden op 3 manieren bereid: gekookt, gebakken en gefrituurd. Op het eind hadden we nog vulling over, maar geen deegvelletjes meer. Er werd toen wonton deegvelletjes gebruikt, en deze kun je lekker knapperig frituren.

Voor de bosui pannenkoek werd gerezen deeg gebruikt. Blijkbaar kan je bij de Turkse bakker “kant en klare” gerezen deeg kopen in een plastic tasje! Handig als je geen tijd hebt om deeg te laten rijzen, of als je gewoon beetje lui bent =P

Na de eerste ronde gingen we eerst onze gemaakte dumplings en bosui pannenkoek nuttigen. We konden helaas niet onze eigen creaties proeven, omdat alles uiteindelijk door elkaar is gemixt. De bosui pannenkoek was helaas iets aan de dikke kant, en sommige mensen hebben iets te veel zout in het deeg gedaan.

Daarna was het tijd om weer aan te slag te gaan! Jinai demonstreerde hoe je speklap moest voorbereiden om siu mai te gaan maken. Enkele van ons mochten uit z’n dak gaan met de speklap en garnalen te gaan hakken. Voor de mensen die geen varkensvlees eten, werd een siu mai versie gemaakt van vispastei en omelet.

In onderstaande twee video’s laat Jinai zien hoe je de speklappen hakt en hoe je een siu mai vouwt.Ondertussen ging een groepje paprika en tofu vullen met vispastei. Als laatst gingen we de bonenvel rol maken. Ik heb nooit gedacht dat het eigenlijk best makkelijk is, de bonenvel kan je kant en klaar kopen van de toko. Er is helaas niet uitgelegd hoe de saus wordt bereid.


De siu mai’s werden gestoomd, en de gevulde paprika, tofu en bonenvel rol werden gebakken. Inmiddels was de kookworkshop ook een beetje uitgelopen, maar we hadden heel erg veel plezier. Op het laatst werd de osmanthus pudding geserveerd. De textuur is beetje brokkelig omdat de binding wordt gevormd met agar agar. Met gelatine poeder zou het meer jelly structuur hebben.

Het was een zeer gezellige dag geweest en heb nieuwe mensen ontmoet. Ik had wel gehoopt dat de bereidingswijze meer authentiek was. Voor deze workshop werd veel kant en klare ingrediënten gebruikt en gefrituurde tofu in plaats van verse, maar met een groep van 30 man is het wel meer tijdsbesparend en handiger.

Jonc Dim Sum Kookworkshop Groepsfoto
Foto: Jonc Facebook

Hierbij een een leuke compilatie video gemaakt door Chung Dha Lam van New Asion


Lijkt het je leuk om een keer te deel te nemen met de activiteiten en meer van de Chinese cultuur te leren? Like dan Facebook van JONC en wordt op de hoogte gehouden!

 

Views: [1050]

1 Trackback / Pingback

  1. Impressie van dim sum workshop bij Het Zesde Geluk | JONC.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*