Recept: Basis Tang Yuan met zwarte sesamvulling

Recept Tang Yuan Collage 湯圓食譜

Tijdje terug heb ik een artikel geschreven over de schattige panda tang yuan (熊貓湯圓). Volgende week donderdag 19 februari 2015 is het Chinees Nieuwjaar volgens de Chinese kalender. Tijd om weer aan de slag te gaan met de sweet rice dumpling tang yuan! Hierbij een recpt voor de basis tang yuan met zwarte sesamvulling. Zowel qua vulling als deeg kun je met verschillende ingrediënten en kleuren combineren.

Ingrediënten (10 stuks)

Tang Yuan (湯圓) deeg

 • 100 gram kleefrijstmeel
 • 75 gram warm water

Chinese Brug Kookworkshop Panda Tang Yuan-Afb01

Zwarte sesamvulling

 • 40 gram zwarte sesam(poeder)
 • 30 gram suiker
 • 30 gram zachte boter

Bereiding

Zwarte sesamvulling

 1. Rooster de zwarte sesam op een laag vuur in een koekenpan zonder olie. Wanneer je de geur van zwarte sesam ruikt is het klaar voor gebruik. Laat het niet verbranden (als je rook ziet). Laat het afkoelen.
 2. Maal de zwarte sesam met een blender of keukenmachine tot fijn poeder.
 3. Voeg de suiker en boter en maal tot een zachte egale massa.
 4. Maak bolletjes van ieder 10 gram.
 5. Bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast voor later gebruik

Tang Yuan (湯圓) deeg

 1. Meng in een kom de 100 gram kleefrijstmeel met 75 gram warm water. De warmte zorgt ervoor dat het deeg elastisch en plakkerig wordt. Als je de deegballetjes een kleurtje wilt geven, kun je bij deze stap de kleurstof toevoegen aan warm water. Je kunt ook later de kleurstof toevoegen wanneer het deeg is gevormd, dit is alleen iets lastiger om te kneden.
 2. Roer met een vork of eetstokje tot het tot deeg begint te vormen.
 3. Kneed vervolgens met de hand tot een elastisch deeg dat nog lichtjes plakt.
 4. Maak bolletjes van ongeveer 15 gram per bolletje en bewaar in een luchtdichte doos om uitdrogen te voorkomen.
 5. Neem een wit deegballetje en druk dit plat, maak de buitenste rand wat dunner. Plaats een zwarte sesam balletje erop en vouw het dicht. Het zwarte sesamballetje kan beetje afgeven wanneer je het oppakt, veeg dus je vingers eerst schoon, voordat je het witte deegballetje dicht vouwt.
 6. Kook een pan water met suiker. Leg de tang yuan voorzichtig in het water. Wanneer het naar boven drijft, zijn de tang yuan klaar om te consumeren!

Tip voorkom uitdroging: als je deze tang yuan voor het eerst maakt, kan het zo zijn dat het deeg snel opdroogt en komen er barstjes in het deeg. Voordat je het zwarte sesambolletje in het deeg vouwt, kun je het deeg even met beetje water weer soepel kneden. Om te voorkomen dat er barstjes komen in je tang yuan, kun je met een (planten)spuit het zo nu en dan bevochtigen met water. Als je het niet gelijk gaat koken, bewaar het in een goed afgesloten bakje!

Lisa Yeng

Zie ook:
Schattige panda tang yuan 熊貓湯圓
Panda tang yuan kookworkshop op De Chinese Brug
Creatieve schaapjes tang yuan Chinees Nieuwjaar

 

Views: [946]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*