Recept: Creatieve Schaapjes Tang Yuan Chinees Nieuwjaar

Recept Sheep Tang Yuan 羊年湯圓食譜

Morgen is het Chinees Nieuwjaar! Dit jaar is het jaar van het schaap (羊年). Zoals eerder besproken op mijn blog wordt tijdens “oud&nieuw” met Chinees Nieuwjaar tang yuan (湯圓) sticky rice dumplings gegeten. Speciaal voor het schapen jaar heb ik dus deze super schattige schaapjes tang yuan (喜洋洋湯圓) gemaakt.

Recept Recipe Schaap Sheep Tang Yuan 羊年湯圓食譜

Bereiding

Raadpleeg hiervoor het basis recept tang yuan met zwarte sesamvulling.

Lichaam van schaapje

 1. Maak 5 ovale bolletjes van de zwarte sesamvulling. Elk van 10 gram.
 2. Voor 5 stuks tang yuan heb ik 60 gram witte kleefrijstmeel met 40 gram warm water gemengd.
 3. Maak 5 witte deegbolletjes elk van 15 gram. Hierdoor houd je 25 gram witte kleefrijstmeeldeeg over. Bewaar deze in een goed afgesloten bakje.
 4. Vorm de tang yuan door de zwarte sesambolletje in het witte kleefrijstmeeldeeg te vouwen. Bewaar deze bolletjes wederom in een goed afgesloten bakje.

Recept Recipe Schaap Sheep Tang Yuan 羊年湯圓食譜

Gezicht, oortjes, staartje en pootjes

 1. Neem de 25 gram kleefrijstmeeldeeg, houd een gedeelte over dat genoeg is voor de ogen, kruin en staartje van het schaapje. Meng de rest met voldoende cacaopoeder (2 theelepels ongeveer) of ander bruine/zwarte kleurstof totdat je de gewenste bruine kleur hebt .
 2. Gezicht: Neem een stukje bruine deeg en maak hiervan een driehoek met rondingen. Dit wordt het hoofd van het schaapje. Bevochtig het met beetje water en plakt het op het lichaam van het schaapje. Prik met een tandenstoker 2 gaatjes om de neus te vormen.
 3. Oogjes: Plak 2 witte ronde stukjes deeg op het gezicht. Gebruik 2 stukjes bruine deeg als pupillen voor de ogen.
 4. Oortjes: rol 2 bruine deeg stukjes met een puntige bovenkant en ronde onderkant. Plak deze vast aan de zijkant van het gezicht. Plak vervolgens een wit deeg stukje als kruin boven de oren en gezicht.
 5. Staartje: optioneel kun je aan achterzijde van het lichaam een klein witte deegbolletje plakken als staartje
 6. Pootjes: Maak 4 bolletjes van het bruine deeg en plak deze aan de onderzijde om de pootjes te vormen
 7. En klaar is je super schattige schaapjes tang yuan!

Recept Recipe Schaap Sheep Tang Yuan 羊年湯圓食譜

Tip voorkom uitdroging: als je deze schaapjes tang yuan voor het eerst maakt, kan het zo zijn dat het deeg snel opdroogt en komen er barstjes in het deeg. Voordat je het zwarte sesambolletje in het deeg vouwt, kun je het deeg even met beetje water weer soepel kneden. Om te voorkomen dat er barstjes komen in je schaapjes tang yuan, kun je met een (planten)spuit het zo nu en dan bevochtigen met water. Dit is vooral handig als je (net als ik) veel foto’s ervan gaat maken. Als je het niet gelijk gaat koken, bewaar het in een goed afgesloten bakje!

Veel succes met het maken van deze super schattige schaapjes tang yuan (喜洋洋湯圓)! Gelukkig Chinees Nieuwjaar! 羊年行大運!

Lisa Yeng

 

Views: [799]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*